ליקוטי מוהר״ן

ליקוטי מוהר״ןמורנו ורבינו הרב רבי נחמן״) הוא חיבורו החשוב ביותר של רבי נחמן מברסלב, ספר היסוד של חסידות ברסלב ואחד החיבורים בעלי ההשפעה בעולם החסידות בכלל. חלקו הראשון של הספר נדפס לראשונה בשנת תקס"ח.

הספר הוא אוסף של דרשות (כל פרק דרשה נקרא ׳תורה׳ או ׳סימן׳) שנשא ר׳ נחמן, ואשר לוקטו בידי תלמידו רבי נתן מברסלב. חלקו הראשון של הספר הודפס בשנת תקס״ח (1808), בחיי רבי נחמן, ואילו חלקו השני נדפס, בנפרד, רק לאחר פטירתו, בשנת תקע״א (1811). במתכונתו הנוכחית, שני החלקים יחדיו, הודפס הספר על ידי רבי נתן מברסלב בשנת תקפ״א (1821). הספר מחולק לשני חלקים וכולל 411 סימנים:

  • ליקוטי מוהר״ן קמא או ליקוטי מוהר״ן חלק א – עד סימן רפ״ו. (סה״כ 286 סימנים)
  • ליקוטי מוהר״ן תנינא או ליקוטי מוהר״ן חלק ב – עד סימן קכ״ה. (סה״כ 125 סימנים)

בין שאר הנושאים הרבים, הספר כולל גם סדרת דרשות על אגדות רבה בר בר חנה ומאמרי ה״משתעי״ במסכת בבא בתרא, דרשות על אגדות ״סבי דבי אתונא״ (מסכת בכורות דף ח), וביאורים בספרא דצניעותא. רבי נחמן התבטא ואמר על ספרו ״קמטו (כלומר, תפרשו) אותו כרצונכם, אך בלי לפגוע בסעיף קטן שבשולחן ערוך״.

ניווט באתר

עָנָה וְאָמַר [רבי נחמן], אֶתְמוֹל הִנַּחְנוּ וְסִדַּרְנוּ הַסְּחוֹרָה שֶׁלָּנוּ [שֶׁקּוֹרִין קְרָאס] בָּרוּךְ הַשֵּׁם הִיא סְחוֹרָה יָפָה מְאד מְאד. וְטוֹב הָיָה שֶׁיִּהְיֶה לַחֲנוּת זֶה מְשָׁרֵת טוֹב וְיָפֶה שֶׁיָּכוֹל לְהַנִּיחַ וְלִקְפּל וּלְסַדֵּר כָּל חֲתִיכָה סְחוֹרָה יָפֶה יָפֶה עִם הַקָּצֶה לַחוּץ (כְּדֶרֶךְ הַמְשָׁרְתִים הַמֻּבְחָרִים שֶׁמְּקַפְּלִין הַסְּחוֹרָה וּמַנִּיחִין קְצָת לַחוּץ כְּדֵי שֶׁיִּרְאֶה הַקּוֹנֶה בְּבוֹאוֹ תֵּכֶף מַהוּת יוֹפִי הַסְּחוֹרָה), וּכְשֶׁיָּבוֹא אֶחָד לִקְנוֹת אֵיזֶה סְחוֹרָה יוּכַל הַמְשָׁרֵת לַחֲטף מִיָּד בִּזְרִיזוּת אוֹתוֹ הַמִּין סְחוֹרָה שֶׁצָּרִיךְ הַקּוֹנֶה, וְיִפְתַּח אוֹתוֹ בִּמְהִירוּת לִפְנֵי הַקּוֹנֶה וְיִהְיֶה מַרְאֶה לוֹ מִיָּד הוֹד יוֹפִי פְּאֵר הַסְּחוֹרָה הַטּוֹבָה הַזּאת.

[ומוסיף רבי נתן:] וְהַנִּמְשָׁל מוּבָן שֶׁצְּרִיכִין אֶחָד שֶׁיִּהְיֶה בָּקִי הֵיטֵב מְאד בְּכָל תּוֹרוֹתָיו שֶׁגִּלָּה שֶׁיּוּכַל לְסַדֵּר כָּל תּוֹרָה יָפֶה יָפֶה עִם הַקָּצֶה לַחוּץ. וּכְשֶׁיָּבוֹא אֶחָד וְיִרְצֶה לְהִתְקָרֵב וּלְדַבֵּר מִתּוֹרָתוֹ יוּכַל לְהוֹשִׁיט לוֹ מִיָּד אֵיזֶה תּוֹרָה שֶׁהוּא צָרִיךְ אָז כְּפִי עִנְיָנוֹ. כִּי כָּל תּוֹרוֹתָיו הֵם כְּלָלִיּוּת גָּדוֹל מְאד מְאד שֶׁיְּכוֹלִין לִמְצא בָּהֶם מַה שֶּׁצָּרִיךְ כָּל אֶחָד וְאֶחָד, רַק צְרִיכִין אֶחָד שֶׁיִּהְיֶה בָּקִי בָּהֶם הֵיטֵב הֵיטֵב שֶׁיּוּכַל לְהוֹשִׁיט לְכָל אֶחָד וְאֶחָד מַה שֶּׁצָּרִיךְ בְּאוֹתָהּ הָעֵת. וְהָבֵן הַשְּׁאָר מֵאֵלֶיךָ: (חיי מוהר״ן שע״ה)

ברוח שיחה זו בחיי-מוהר״ן נכנסנו לעובי הקורה. כפי שעיניכם רואות הושקעה מלאכה ועמל רב ב״סידור הסחורה״ של רבי נחמן מברסלב. על מנת לחוש את העושר שבתורותיו – הרשימה המלאה של התורות פרושה לפניכם – רק להושיט את היד ולקטוף…

כפי ששמתם לב – התורות מסומנות בשלוש  סוגי סמלים. ראה את ההסבר למטה.

  • טקסט פלוס מדיה

    התורות שעליהן יש שיעורים מוקלטים מפי הרב גדליהו אהרן קעניג זצ״ל, ו/או מפי בניו, הרב אלעזר מרדכי זצ״ל והרב אפרים שליט״א. תוכלו לשמוע, במקביל לקריאת הטקסט, את השיעורים של הרבנים מברסלב צפת על התורה. השיעורים הללו עוזרים מאוד למי שמתעניין בהבנה בהירה ופשוטה של התורה.

  • עדיין אין את השיעור המוקלט

    עדיין אין לנו את השיעור המוקלט, אבל תוכלו להיחשף לטקסט עצמו – שהוא לב העניין בעצם…

  • עדיין אין טקסט

    עדיין אין לנו את התורה בטקסט מוגה.

מאחלים לכם הנאה והצלחה בלימוד תורת רבי נחמן,
על פי דרכם של תלמידיו ותלמידי-תלמידיו עד ימינו אנו!